Berrefonds

DSC02259.JPG

Hoe het ooit allemaal begon met een kleine jongen…

Berrefonds vzw is opgericht door de ouders van Berre*. Christine en Wouter hadden maandenlang uitgekeken naar de komst van hun eerste kindje. Na een zwangerschap vol hindernissen verwelkomden ze de kleine Berre* op 13 februari 2007.

Maar wat de mooie start had moeten worden van een liefdevol gezin, werd een intense strijd van tien weken op intensieve neonatologie. Tien stresserende weken vol hoop en wanhoop die uiteindelijk eindigden in een oorverdovende stilte. Christine en Wouter moesten de kleine Berre* laten gaan.

En plots kregen woorden als mama, papa, gezin en ouderschap een heel andere betekenis. Christine en Wouter beseften hoe belangrijk tastbare herinneringen worden wanneer het ondenkbare je overkomt. Ze hadden dingen nodig om het korte leven van hun lieve zoontje te bevestigen. Dingen om vast te houden, te betasten, te knuffelen, te koesteren.   

Als vroedvrouw zag Christine na het verlies van Berre* plots haarscherp een enorme leemte op de werkvloer. Het ondersteunen en begeleiden van ouders bij het verlies van hun kindje kon en moest beter. Ze ging met enkele collega’s rond de tafel zitten en tekende de eerste versie van de herinneringsdoos uit.

Na enkele maanden brainstormen, naaien en breien werd het hele project langzaam concreter. In februari 2009, bij de geboorte van hun tweede zoontje, werd ook het Berrefonds opgericht. Voor Wouter en Christine dit keer geen babyuitzet als geboortecadeau maar giften om iets tastbaars te schenken aan ouders die met lege handen naar huis gaan.

Op die manier heeft de kleine Berre* in zijn korte leven heldendaden verricht. Dankzij het naar hem genoemde fonds krijgen ouders die ook een kindje verliezen meer omkadering, meer warmte, meer troost en steun.

Wie zijn we?

DSC_2327.jpg

Ons team

Over ons.jpg

Wat in 2009 heel klein begon als onderdeel van een persoonlijk rouwproces is intussen uitgegroeid tot een grote en warme organisatie.

Het Berrefonds bereikt op dit moment jaarlijks 1200 ouderparen die in Vlaanderen of Brussel hun kindje verliezen .

Het fonds kan rekenen op de onmisbare steun van 25 heel gemotiveerde ambassadeurs. Deze enthousiaste ouders, grootouders en/of sympathisanten zorgen voor het verdelen van materiaal in de verschillende ziekenhuizen, ondersteunen het dagelijks bestuur, organiseren evenementen en verzorgen de dagelijkse werking op ons bezoekadres.

Waar staan we voor?

DSC_2395.jpg

Onze visie

De missie van het Berrefonds is om het rouwproces van jonge gezinnen bij het verlies van een kindje te ondersteunen. Daarbij zijn warmte, hoop en geborgenheid onze kernwaarden. Bij alles wat we organiseren of ontwikkelen staan die waarden centraal. We willen vooral verbinding creëren binnen het gezin en zorg dragen voor ouders en hun entourage. Zorg dragen voor elkaar.

Het Berrefonds wil ook een heel open organisatie zijn. We bieden dankzij onze praatgroepen vaak letterlijk een luisterend oor. Maar we staan ook heel erg open voor vragen en initiatieven van ouders. We willen graag een forum zijn waar lotgenoten elkaar kunnen vinden en zich geborgen voelen. Wij willen troost brengen, maar ook kleine sprankeltjes hoop.

Hoe we dat elke dag proberen te doen, ontdek je hier.

We zijn er van overtuigd dat de zorg voor gezinnen die geconfronteerd worden met het verlies van een kindje, de beste omkadering verdient. In de toekomst willen we dan ook heel graag onze samenwerking met gelijkaardige initiatieven als het onze verder uitbouwen.

Onze partners

1. Over ons - partners en sponsors.jpg

Ziekenhuizen

Momenteel werken we samen met tal van Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen.

Onze sponsors

Dankzij onze talrijke sponsors kan het Berrefonds voorzien in de noden van de ouder van een sterrenkindje.

Wil je ons ook graag helpen? Dan kan door contact met ons op te nemen.