Wat doen we?

De centrale missie van het Berrefonds is steun bieden aan ouders die een kindje verliezen. De eerste jaren lag de focus daarbij vooral op ouders die hun kindje moeten afgeven tijdens de zwangerschap of niet lang na de geboorte. Sinds kort werken we ook aan een aanbod voor ouders die heel plots een kindje moeten afgeven dat al wat ouder is. Dit alles doen we door verschillende projecten uit te werken waarin het koesteren van een kindje centraal staat.

HerinneringsKOFFERTJE

2. Wat we doen - herinneringsdoos.jpg

Als een ouder een kind verliest, is dit het begin van een levenslang rouwproces. Ervaring leert dat tastbare herinneringen een belangrijke rol kunnen spelen in de omgang met zo’n intens verdriet. Jammer genoeg krijgen niet alle ouders die een kindje verliezen de kans om iets tastbaars mee naar huis te nemen. Hoe kort of lang ouders hun kindje hebben mogen koesteren, maakt hierbij geen verschil. Het vastleggen van de geboorte en het erkennen van het bestaan van een kind zijn altijd essentieel. Een herinneringskoffertje kan een hulpmiddel zijn om naast de fysieke geboorte van een kind ook de sociale geboorte te ondersteunen. Het koffertje helpt om het bestaan van het kindje toonbaar te maken aan de buitenwereld.

Het Berrefonds heeft met veel liefde een herinneringskoffertje ontworpen die kosteloos aan ouders wordt aangeboden. We werken daarvoor samen met 50 Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen of op individuele aanvraag.

Op maat van de noden van elke ouder

De inhoud van elk koffertje is uniek voor elk kind en afhankelijk van de situatie, mogelijkheden en wensen van de ouders. De basis van het herinneringskoffertje bestaat onder andere uit een afdruk van handjes en/of voetjes in verf en gips, een briefkaars, een windmolentje, een foto en een invulboekje. Maar we hechten ook heel veel belang aan de identiteit van het kindje.

Daarom krijgen alle ouders de kans om een uniek op maat gemaakt hemdje, dekentje en setje van mutsjes uit te kiezen. Steeds op maat van de zwangerschapsduur en vervaardigd door warme handen die samen verdriet willen dragen.

Aandacht voor broertjes en zusjes

Voor eventuele zusjes en broertjes binnen het gezin is er er ook aandacht in het herinneringskoffertje. Zij krijgen een lieve knuffel met een zakdoekje vol lichtgevende sterretjes om ‘s avonds bij het slapengaan een warm moment te creëren voor broer of zus.

We zorgden ook voor een prentenboek dat ouders kan helpen om het verlies en het gemis bespreekbaar te maken met andere (toekomstige) kinderen binnen het gezin.  

Nazorg

Het herinneringskoffertje wijst ouders tenslotte de weg naar mogelijke nazorg en contact met andere ouders. In een warme folder kunnen ouders kennismaken met ons volledige aanbod en verwijzen we hen door naar ons Koesterhuis, evenementen of praatgroepen waar ze ondersteuning en warmte vinden en waar hun verdriet altijd mag bestaan.

Koesterkoffer

KC3A7532.jpg

De herinneringskoffertjes zijn na al die jaren een vaste waarde geworden in heel wat verloskamers en neonatologische afdelingen in Vlaanderen en Brussel. Sinds november 2017 startte het Berrefonds aanvullend met een nieuw project: de Koesterkoffer.

Deze koffer vertrekt vanuit dezelfde basiswaarden als de herinneringskoffertjes, maar richt zich op ouders die plots hun opgroeiend kind (2 maanden - 12 jaar) verliezen. In deze koffer vinden ouders een reeks ideeën en materialen om enkele laatste, heel tastbare herinneringen van hun kind vast te leggen. Denk aan silicone om een vingerafdruk te nemen die je later kan verwerken in een juweel, of een prachtig flesje om een haarlok te bewaren, een koesterboekje waarin vrienden en familie hun herinneringen aan jouw kind kunnen delen,... Ook hier staat warmte, troost, verdriet en een beetje hoop brengen binnen het gekwetste gezin centraal. Meer info over de koesterkoffer kan je vinden op deze pagina’s.

Koesterhuis

DSC_2364.jpg

In het hartje van Antwerpen vind je ons bezoekadres "Het Koesterhuis". Een magische locatie met een prachtige binnentuin die een veilige thuishaven wil zijn voor sterretjes, ouders, grootouders en vrienden. Kortom een plek om ongedwongen mama, papa, oma of opa van … te zijn.

Elke donderdag houden we een wekelijks inloopmoment en ben je van harte welkom voor een hartverwarmende babbel en een letterlijk en figuurlijk bakje troost.  

Maar je kan ons ook komen helpen, want wekelijks ontvangen we in ons Koesterhuis een tiental vrijwilligers die stoffen ophalen of hun liefdevol afgewerkte hemdjes, dekentjes of mutsjes komen brengen.

Heel regelmatig is ons Koesterhuis ook de gezellige locatie voor creatieve naaidagen of praatgroepen. Je kan de eerstvolgende data altijd hier vinden of op onze Facebookpagina.  

De ingang is via het bruine deurtje in de zijgevel van de Sint-Vincentiusstraat nr 12.

Praatgroep

KC3A1106.jpg

Omdat we merkten dat ouders vaak veel deugd hebben van een babbel met lotgenoten is het Berrefonds op zoek gegaan naar een manier om praatgroepen te organiseren. Hiervoor werken we samen met de vereniging Met Lege Handen.  

Om de 6 à 8 weken kan je op ons bezoekadres in Antwerpen aansluiten bij een praatgroep. Ouders kunnen er in een veilige en geborgen omgeving enkele uren stilstaan bij hun verdriet. Sleutelwoorden zijn erkenning krijgen, luisteren en een taal vinden voor wat er allemaal in je omgaat.

 Meer informatie vind je hier of op onze Facebookpagina.

Evenementen

KC3A5930-b.jpg

Bij het Berrefonds staat alles in het teken van warme verbondenheid tussen gezinnen, families en hun omgeving. Daarom vinden we het belangrijk om regelmatig momenten te creëren waarbij het gemis en het verlies centraal staan. Tijdens onze evenementen laten we de sterrenkindjes schitteren in een warme en liefdevolle omkadering. We geven ruimte, maken tijd om samen verdriet, maar ook hoop en geluk te beleven.

We liepen als team al een aflossingsmarathon, organiseerden ontelbaar veel naaidagen en genieten ook regelmatig van gewoon gezellig samenzijn. Steeds willen we tijd maken om te  herdenken, te erkennen en samen stil te staan bij het bestaan van een kindje.

Je bent van harte welkom op deze evenementen waar je ook kan kennismaken met andere ouders, ambassadeurs en vrijwilligers van het Berrefonds.

Meer weten over deze warme evenementen? Kijk dan even hier.