Voor vrijwilligers

Vrijwilligen bij het Berrefonds is je onderdompelen in warmte en dankbaarheid!

Het Berrefonds vzw kan al sinds haar oprichting rekenen op een warm team van ambassadeurs en vrijwilligers. Zij zijn niet alleen onmisbaar voor de werking van het Berrefonds, ze maken ook een zeer belangrijk onderdeel uit van onze organisatie. En we zijn ongelofelijk trots op zo’n fijn team. Wil jij ons misschien in de toekomst ook komen helpen? Dat zouden wij fantastisch vinden.

Door je aan te melden als vrijwilliger kunnen wij ontdekken wat je graag wil doen en/of waar je goed in bent. Met deze waardevolle info kunnen we jullie talenten optimaal inzetten bij tal van verschillende projecten.

Onze vrijwilligers

C. Vrijwilligers.jpg
Het gevoel iets te kunnen betekenen voor andere mensen die het moeilijk hebben, geeft mij een enorme voldoening, bovenop het feit dat er ook zoveel appreciatie is voor wat je doet
— Martine
Ik ben vrijwilliger omdat ik dan effectief iets kan doen, zelfs al vormt het maar een kleine bijdrage. Hierdoor kunnen lotgenoten ook zo’n steun krijgen van het Berrefonds. Ik kan het verlies van ons zoontje daardoor plaatsen in een groter kader... niet enkel negatieve maar ook positieve dingen vloeien nu voort uit zijn dood. We krijgen hem niet terug, maar hij kan ons wel aanzetten tot ‘goed te doen
— Anna
Het leuke is dat je direct in de groep wordt aangenomen en je op eigen tempo kan werken
— Hilde

naaien & breien

KC3A1086.jpg

Naaien

Eén van de kernactiviteiten van het Berrefonds is het schenken van een herinneringskoffertje aan ouders die hun baby verliezen tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte. In dit koffertje zitten allerlei mooie materialen zodat deze ouders toch een aantal tastbare herinneringen kunnen bewaren aan hun kindje. We proberen zo een beetje troost te brengen in hun intense rouwproces. Naast het herinneringskoffertje ontvangen ouders ook op maat gemaakte kledij, een dekentje, sokjes en een setje van twee identieke mutsjes.

We vinden het enorm belangrijk om de kindjes mooi aan te kleden en zacht toe te dekken met spulletjes die voor de kleintjes zorgvuldig zijn uitgekozen. Ouders krijgen de kans om zelf kleertjes te kiezen die bij hun eigen smaak, stijl en gevoelens passen.

De mogelijkheid om zelf iets mooi uit te kiezen is voor ouders enorm belangrijk. Een uniek handgemaakt stuk dat bovendien door de vrijwillige naaister werd overgoten met liefde, schenkt enorm veel troost.

Om dit aanbod te blijven garanderen zijn we steeds op zoek naar vlijtige naaisters. Mensen met een groot hart die graag mee de handen uit de mouwen steken.

Je kan meteen starten

We werken met één model van hemdjes, dekentjes en mutsjes die je kan personaliseren met een applicatie, een mooi knoopje of een lintje. Zo is elk stuk uniek en weten ouders dat het speciaal voor hen gemaakt is.

De algemene instructies, werkbeschrijvingen en patronen om meteen aan de slag te gaan kan je hieronder terugvinden.

De wikkeldekentjes dragen een label van het Berrefonds en worden op aanvraag graag naar je thuis gezonden. Zin om te starten? Stuur dan snel een mailtje naar vrijwilligers@berrefonds.be.

Kan je wat hulp gebruiken tijdens het naaien of heb je een vraag? Voeg je dan toe aan de Facebookgroep ‘Helpende handen van het Berrefonds’. In deze groep krijg je snel een antwoord en kan je je laten inspireren door creaties van andere naaisters.

Stof nodig?

Dankzij sponsors en giften beschikken wij over een spectaculaire stoffenkast.

We voorzien je dan ook graag van stofjes en fournituren om mee aan de slag te gaan. Let wel, je kan deze materialen enkel afhalen, ze worden niet verstuurd. Elke donderdag tussen 10u30 en 16.00u kan je op ons bezoekadres in Antwerpen terecht om stoffen op te halen. We hebben zelfs stapels voorgeknipte stuks liggen die enkel nog lieve handen zoeken om ze in elkaar te naaien. Lekker makkelijk dus. Is langskomen op een donderdag moeilijk? Stuur ons dan een mailtje en kom langs op afspraak.

Heb je zelf nog leuke stofjes die je graag wilt gebruiken? Ook dat kan natuurlijk. Zolang ze maar geschikt zijn voor onze doelgroep. We werken enkel met tricot, katoen, fleece of badstof. Welke stof je nodig hebt voor welk patroon kan je terugvinden op de werkbeschrijvingen hieronder.

Hoe geraakt alles tot bij ons?

Je kan afgewerkte stuks elke week persoonlijk komen brengen naar ons bezoekadres in Antwerpen tussen 10u30 en 16u00. Dan maken we ook even tijd voor een gezellige babbel. Verzenden kan natuurlijk ook. Dan gebruik je volgende gegevens:

Berrefonds VZW
Sint-Vincentiusstraat 12
2018 Antwerpen


Naaipatronen en werkbeschrijvingen


Breien

Je wil graag helpen, maar kan beter breien dan naaien? Dan kan je ons voor het maken van mutsjes zeker helpen. Haken is moeilijker, ervaring leert dat de mutsjes dan onvoldoende rekken. Voor het breien zijn er natuurlijk ook werkbeschrijvingen en verkiezen we pastelkleuren en wit. En ook hier hebben we telkens twee identieke exemplaren nodig zodat ouders er ook eentje kunnen bewaren nadat ze afscheid hebben genomen van hun kindje.

Of liever iets anders?

IMG-20161019-WA0009.jpg

Je wil graag vrijwilligerswerk doen voor het Berrefonds maar naaien of breien is niet meteen je grootste talent? Weet dan dat we op heel wat vlakken hulp kunnen gebruiken!

We hebben jou er bijvoorbeeld graag bij als helpende hand op onze evenementen. Zo hebben we altijd mensen nodig om bezoekers te ontvangen, een foodstand te bemannen of ons jaarlijkse verkoopkraampje voor Music For Life mee uit te baten.

En misschien heb je zelf nog wel een heel ander talent dat interessant zou kunnen zijn om onze vzw te helpen? Dan horen wij dat graag!


Toen ik bevallen was van ons dochtertje Louise*, zocht ik heel erg naar tastbare herinneringen. Dat voelde als een heel natuurlijk proces en als een behoefte. Het initiatief van het Berrefonds vertaalt exact die behoefte, waar ouders bij het overlijden van hun baby mee te maken krijgen en waar heel weinig voor bestaat.

Ik vind het een prachtig initiatief, waar volledig belangeloos iets positief voor anderen gedaan wordt en dat is niet meer vanzelfsprekend in onze maatschappij. Verder is het voor mij een uitlaatklep om enerzijds op een positieve en constructieve manier met mijn emoties om te gaan en anderzijds anderen in een gelijkaardige situatie te helpen. Het is voor mij een manier om zin te geven aan het onzinnige van de situatie.
— Eve