Voor professionals

Ziekenhuizen

B. Professionals - ziekenhuizen.jpg

BESTELLING ZIEKENHUIZEN

Indien u zorgverlener bent in één van de samenwerkende ziekenhuizen, dan kan u via onderstaande knop de herinneringskoffertjes, hemdjes, wikkeldoekjes of extra materiaal bijbestellen.

Het Berrefonds wil in de eerste plaats ondersteuning bieden aan ouders die worden geconfronteerd met het verlies van hun kindje. Maar in het contact met die ouders zijn ziekenhuizen vaak een belangrijke partner. Momenteel werkt het Berrefonds daarom al samen met 50 Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen.

Enkele getuigenissen van de zorgverleners

De herinneringskoffertjes zijn niet enkel belangrijk voor ouders, ook voor de zorgverleners bieden ze een grote houvast. Want voor het personeel blijft elk verlies van een kindje op de afdeling een uiterst pijnlijk en zeer verdrietig moment.

We probeerden in het verleden bij het verlies van een kindje op onze afdeling steeds een kaartje af te drukken, een tekstje te schrijven... Maar er was altijd dat gevoel: ‘we missen iets’.
Sinds een klein jaar werken ook wij met het Berrefonds samen, en met zo’n herinneringsdoos kan je veel meer bieden. Je kan je heel concreet met de ouders aan de slag om samen die doos te vullen, en zo komen de verhalen boven. Een herinneringsdoos geeft de zorgverleners structuur, en dwingt ons tijd te maken voor en te luisteren naar de ouders.

Hoe werkt het?

Het Berrefonds werkt voor de verdeling van de herinneringskoffertjes enkel op vraag. Het initiatief ligt dus bij de ziekenhuizen zelf. Maar na een eenvoudige mail komen wij graag langs voor een warme babbel met jullie team. In dit gesprek leggen we de filosofie achter de koffertjes uit en tasten we elkaars verwachtingen af. We laten dan ook een voorbeeldkoffertje achter op de afdeling zodat er voldoende tijd is om het hele concept rustig te bekijken en te bespreken.

Zo kan elk team zorgvuldig bekijken of een mogelijke samenwerking een meerwaarde kan bieden voor de eigen werking. Er zijn ziekenhuizen die zelf reeds een project rond perinataal verlies hebben uitgewerkt en dus niet op zoek zijn naar een totaalconcept. We kunnen dit natuurlijk alleen maar aanmoedigen.

Toch is het voor ons niet mogelijk om slechts bepaalde onderdelen van de herinneringskoffertje aan te bieden. Het maken en ontwikkelen van al onze materialen vraagt zeer veel tijd, (vrijwilligers)werk en investeringen. Dus geven wij tot vandaag voorrang aan ziekenhuizen die met ons willen samenwerken op basis van de herinneringskoffertje als totaalconcept. Ben je als ziekenhuis toch op zoek naar enkel kledij of dekentjes? Dan kunnen Little Quilts of Love en Made with Love for Stars jullie verder helpen:

Hoe ziet een herinneringskoffertje er uit?

Een herinneringskoffertje van het Berrefonds is gevuld met ideeën en materialen om de geboorte en het bestaan van een kindje vast te leggen.

Elk koffertje heeft standaard dezelfde, zorgvuldig uitgewerkte inhoud:

 • Dubbele knuffeltjes

 • Koesterlied

 • Briefkaars

 • Vergeet-me-nietjes zaadjes

 • Koesterbandjes

 • Windmolentje

 • Fotokader voor instant foto

 • Sterrenalbum

 • Knuffel voor broer/zus

 • Houten kader voor gipsafdruk en 40 gr artclay (kneedbare gips) voor een afdruk van handjes of voetjes.

 • Glazen buisje om kleine dingen in te bewaren

 • Voorleesboekje broer/zus

 • Mini canvas om inktafdruk van voetjes of handjes op vast te leggen

 • Kleine kaartjes om extra inktafdruk van voetjes of handjes op vast te leggen

 • Linnen zakje

 • Bellenblaas

 • Brochure

inhoud herinneringskoffer2.jpg

Als team kan je de inhoud licht wijzigingen volgens de individuele noden van de ouders. De elementen voor broers of zusjes zijn bijvoorbeeld niet altijd aangewezen als het om het enige kind in een gezin gaat. 

Bij de start van de samenwerking tussen het Berrefonds en een ziekenhuis krijgt de betrokken afdeling ook een hele voorraad op maat gemaakte hemdjes, dekentjes en mutsjes in vijf verschillende maten. De ouders mogen zelf de kledij en een dekentje uitkiezen dat bij hen en hun kindje past. Op die manier wordt ons herinneringskoffertje zeer persoonlijk.
 

Ik geef jullie graag nog mee dat onze patiënten (wij als vroedvrouwen ook trouwens) telkens onder de indruk zijn van de mooi afgewerkte hemdjes en wikkeldekentjes. Ook de foto’s die we kunnen geven, worden altijd warm onthaald. Wij zijn blij dat we dit materiaal kunnen aanbieden aan deze groep van patiënten. De vroedvrouwen zijn enthousiast, zeker de creatievelingen onder hen. Zij maken telkens prachtige creaties met de kaartjes, het boekje, de gips en de wikkeldekentjes en hemdjes bij het maken van de foto’s.

Nog eens bedankt voor de mogelijkheid om jullie te kunnen samenwerken

Een totaalconcept

Vanuit het Berrefonds hebben we heel lang gewerkt aan het concept van onze herinneringskoffertjes. In elk koffertje zit evenveel warmte, troost en geborgenheid, we steken er telkens een stukje van onszelf in.

In het verleden kwamen we regelmatig in contact met ouders die in het ziekenhuis slechts een deel van ons aanbod hadden gekregen. Als ze dan ontdekken dat ze nog veel meer herinneringen hadden kunnen vastleggen is het verdriet enorm. En dat is iets dat wij vanuit het Berrefonds dan niet meer kunnen rechtzetten. Dat is iets waar wij dan alleen maar mee verdrietig om kunnen zijn. We proberen dit in de toekomst te vermijden, door steeds te benadrukken dat onze herinneringskoffertjes een totaalconcept zijn.

Waarom partner van het Berrefonds worden?

Geen enkele ouder zou na een verblijf op materniteit of neonatologie met lege handen naar huis mogen gaan. Jammer genoeg leert de realiteit ons iets anders. Dankzij de herinneringskoffertjes van het Berrefonds kan je voor deze ouders echt het verschil maken. Je schenkt hen mooie herinneringen. Iets om vast te houden, te knuffel, te strelen, te ruiken en te bekijken. En je geeft hen de kans om het bestaan van hun kindje ook aan de buitenwereld te tonen.

Voor vroedvrouwen zijn onze koffertjes vaak een belangrijk instrument, een aanknopingspunt om tijdens deze moeilijke tijd in contact te komen met ouders. Een herinneringskoffertje kan ruimte scheppen voor een gesprek. Soms kan het ook de aanlooptijd naar de geboorte zinvol invullen en ouders helpen om hen voor te bereiden op het afscheid nemen.  

Praktisch

Binnen de filosofie en de werking van het Berrefonds is het voor ons cruciaal om onze koffertjes gratis aan te bieden aan de betrokken ouders. Op het bieden van troost, hoop en warmte staat immers geen prijs.

Er is dus tevens een kosteloze samenwerking met de ziekenhuizen. We vragen enkel een samenwerkingscontract te ondertekenen. 

Een gevuld herinneringskoffertje kost het Berrefonds zo’n 36 EUR. We dragen deze kosten zonder overheidssteun en bewerkstelligen alles met giften en donaties.

Als we een samenwerking opstarten, krijgt de afdeling alles wat nodig is om herinneringskoffertjes te schenken aan de betrokken ouders. Denk aan kledij, dekentjes, windmolentjes, kaarsjes, een pakket voor broer/zus, materiaal om afdrukken te maken enzovoort. Zelf een fototoestel en gebruiksklare fotoprinter behoren tot het pakket.

Buiten het schenken van een herinneringskoffertje hebben wij als vzw nog enkele andere projecten. We hebben een koesterhuis in de provincie Antwerpen, een warme praatgroep en organiseren regelmatig evenementen waarop ouders lotgenoten kunnen ontmoeten en hun kindje kunnen herdenken.

Enkele communicatietips voor zorgverleners

KC3A1196.jpg

Geconfronteerd worden met de immense pijn van een ouder die zijn of haar kind verliest blijft voor zorgverleners een heel intense en moeilijke ervaring. Er zijn geen toverformules, geen kant-en-klare afvinklijstjes om deze ouders te ondersteunen. Elke situatie is anders, elk verhaal is anders, elke ouder is anders. Maar de manier waarop zorgverleners in die eerste uren en dagen met het verlies omgaan, kan wel een cruciale rol spelen in het verdere verloop van het rouwproces.

Vanuit het Berrefonds hopen we met ons aanbod van de herinneringsdozen ook te kunnen bijdragen aan die relatie tussen zorgverleners en ouders. We drukken zorgverleners ook altijd op het hart om geen angst te hebben om ouders aan te spreken. Zinnen zoals “Ik weet niet goed wat ik moet zeggen maar ik voel enorm met jullie mee.” of  “Het klinkt misschien ongepast maar mag ik jullie toch feliciteren met de geboorte van jullie kind.” zijn zeker niet verkeerd.

Je geeft ouders hiermee een sterk gevoel van betrokkenheid en het geeft ook aan dat je het bestaan van het kind erkent.

Vaak is het ook belangrijk om ruimte te maken voor stilte. Stilte biedt mogelijkheden. Door soms een bewuste pauze te laten in een gesprek komt er ruimte vrij om de vorige zinnen dieper te laten inwerken. Dit geeft soms nieuwe inzichten en de kans om gevoelens intenser uit te drukken. Bewust meer stilte inbouwen in een gesprek met ouders is niet eenvoudig, in de eerste gesprekken zal dit misschien onnatuurlijk aanvoelen. Maar gaandeweg ben je misschien dankbaar voor de enorme verrijking die stilte in een gesprek kan bieden.