Voor ouders & familie

Afscheid nemen

A. Ouders.jpg

Het overlijden van je kindje is een bijzonder ingrijpende en schokkende gebeurtenis.

Er is het verlies, het lege wiegje, de stille kinderkamer. De vervlogen toekomstdromen. Als ouder blijf je achter met een eindeloos groot verdriet.  

Elk verlies is anders. Elke ouder reageert er ook anders op. Hoe jij je voelt na het verlies van je kindje is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de omstandigheden van het overlijden en je eigen persoonlijkheid. Kwam het overlijden plots of ging het al een tijd niet zo goed? Was de baby te vroeg geboren of voldragen?

Het verlies van een kindje is het startpunt van een levenslang rouwproces. Verdriet uit zich bij elke mens op een verschillende, zeer persoonlijke manier en kan ook veranderen in de loop van de tijd. In onderstaande pdf (te downloaden) gaan we in op een aantal aspecten van rouwverwerking en geven we vanuit onze ervaring enkele tips om de eerste dagen na het overlijden van je kindje door te komen. Tenslotte komen ook een aantal heel praktische zaken aan bod.

We maakten hier voor jou een lijst van liedjes die je kunnen helpen tijdens het rouwproces. Je kan ze tevens gebruiken tijdens een afscheidsdienst of gewoon te beluisteren op elk moment van de dag.

Heb je zelf veel gehad aan een liedje? Laat het ons weten, dan kunnen we jouw tip toevoegen om op die manier opnieuw andere ouders te helpen.